A fotókabin története


A fotókabin története

Az érme működtetett fotókabin vagy más néven fotóautomata koncepció a fotózás történetének egy jelentős része. Kiváncsiak voltunk az eredetükre és hogy ki találta fel őket. Egy kis kutakodás után a New York-i könyvtárban megtaláltuk a választ.
régi fotókabin

Anatol Josepho fotókabinjában a Photomaton-ban

Anatol Josepho egy szibériai emigráns, a fotókabin feltalálója, 1925 március 27-én adta be szabadalmát egy érme által működtetett fotóautomatára. Ugyan hasonló fotóautomata már létezett korábban is, Josepho fotókabinja volt az első, teljesen önállóan működő fotóautomata, és legelőször Ő tette elérhetővé a nagyközönség számára is, amikor felépített egyet a New York-i Times square-en ahol az emberek hosszú sorokban kígyóztak, hogy lefotózhassák magukat a fotókabinban.
Josepho a klasszikus amerikai álmot valósította meg. Kivándorolt az USA-ba, megélhetési gondjai voltak, de talált befektetőt a fotókabin gépének megépítéséhez, majd amikor sikerre vitte a koncepciót, 1927-ben 1 millió dollárért (ma 12 millió dollár) eladta a szabadalmat és az összeg felét elajándékozta jótékonysági célokra.
A fotókabinok Hollywood-ban is jelen voltak már a kezdetektől. Az első filmbeli megjelenésre a 87 évvel ezelőtt készült “Lonesome“ (1928) című filmben került sor, majd az 1953-as “The Band Wagon“ nevezetű filmben Fred Astaire előad egy számot, ahol a zene ütemére betáncol egy fotókabinba, csinál pár képet, majd ismét kitáncol és elmegy.
A fotókabinok már majdnem egy évszázada részei kultúránknak és egyre csak népszerűbbek esküvőkön, szülinapi bulikon, céges rendezvényeken is. Van bennük valami ami egyedivé és különlegessé teszi a fotózkodást, ahol az emberek egy kicsit elengedhetik magukat mert nem a megszokott komolysággal kell a fényképezőgép elé állni, hanem játékszerűen meg tudják örökíteni egy másik, őszíntébb vagy éppen viccesebb énüket is.
Alább a legelső kép látható, amit Anatol Josepho a kutyájával együtt készített a fotókabinban:

legelső fotókabin kép

A fotókabin története